Lavameel, een onontdekte bodemverbeteraar

De welbekende stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) bemesting bestaat al een lange tijd en wordt wijdverspreid gebruikt. Echter wordt er vaak niet nagedacht wordt over andere mineralen die plant en uiteindelijk de mens nodig hebben. Er is in Nederland geen sprake van een mineralentekort in de bodem, maar wie kijkt naar intensieve landbouw ziet veel gewas (en dus ook de gebruikte mineralen tijdens de groei) van het land onttrokken worden. De bodem is geen onuitputtelijke bron. Door ervoor te zorgen dat er mineralen en sporenelementen terug worden gebracht in de bodem wordt de weegschaal weer in evenwicht gebracht en kunnen er sterkere en gezondere gewassen geoogst worden. Dit hoeft niet alleen op grote schaal in de landbouw uitgevoerd te worden, maar kan ook prima in een eigen groentetuin.

Het remineraliseren van de bodem kan op verschillende manieren, door planten te laten composteren en als compost terug te brengen, behoud je naast voedingsstoffen ook de gebruikte mineralen van de plant. Daarnaast kan je de bodem een vruchtbare impuls geven door lavameel of lavazand te gebruiken. Lavameel en lavazand zijn in feite hetzelfde product. Lavazand is wat grover en geeft daarom langzamer de mineralen af aan de bodem. Er zijn verschillende gesteente melen waaronder lava, basalt, bentoniet en zeoliet. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat ze de bodemstructuur verbeteren en zorgen voor een rijke aanvoer aan sporenelementen in de bodem.

Wat bevat lavameel?

Lavameel is een poeder van lavagesteente uit het Eiffelgebied. Dit gesteentemeel bevat een hoge concentratie aan silicium (44%) en daarnaast ook aluminium (14%), natrium (3%), phosfor (0,5%), magnesium (9%), calcium (11,5%), kalium (3,3%), ijzer (11,5%) en titaan (2,7%).

Lavameel is door de hoge waardes calcium en magnesium ook een goed alternatief voor bekalking. Het heeft een neutraliserende waarde van 24. Dit is ongeveer de helft van een standaard bekalking. Door goed te kijken naar wat de PH waarde van de bodem is en de gewenste eind-PH kan er ook prima gebruik gemaakt worden van lavameel of lavazand als bekalking.

Naast voorgenoemde elementen bevat lavameel ook een enorme hoeveelheid sporenelementen:

Kobalt (47,9  mg/kg), koper (59,6  mg/kg), molybdeen (0,8  mg/kg), zink (57,6  mg/kg), boor (3,5  mg/kg), vanadium (256 mg/kg), nikkel (62,2  mg/kg) en chroom (35,8  mg/kg)

Deze sporenelementen zijn nodig voor de bouw van cellen en aminozuren in een plant. Hoe beter de plant zich kan ontwikkelen, hoe sterker en gezonder deze uiteindelijk is.

6 redenen om voor lavameel te kiezen

1. Lavameel bevat essentiële sporenelementen

Lavameel bevat sporenelementen die gewassen smaakvoller en gezonder maken. Deze sporenelementen hebben wij in onze voeding nodig. Door de sporenelementen in lavameel komen er voldoende vitaminen en mineralen in de vruchten terecht.

“Door de sporenelementen in lavameel komen er voldoende vitaminen en mineralen in de vruchten terecht.”

2. Lavameel is een bekalking

Zoals genoemd is lavameel een prima bekalking, naast dat het een neutraliserende werking heeft op de bodem voegt het, anders dan andere bekalking, ook nog erg veel andere elementen toe aan de bodem waar de planten en gewassen sterken van worden. De neutraliserende waarde van lavameel is 24.

3. Lavameel is een bemesting

Silicium die in een grote hoeveelheid in lava aanwezig is, zorgt dat fosfor in de grond beter opneembaar is voor de planten. Daarnaast bevat lavameel 3,3% kalium. Ook magnesium heeft een positief effect op de groei van de plant, naast dat magnesium samen met calcium als zuurteregelaar werkt, is magnesium ook een bouwsteen voor bladgroenaanmaak. Hoe meer bladgroen, hoe meer energie de plant kan halen uit zonlicht door fotosynthese.

4. Lavameel is een structuurverbeteraar verbetert de structuur van de bodem

Lavameel kan na verloop van tijd in zandgronden vocht goed vasthouden om het in droge periodes af te geven. Deze natuurlijke waterbuffer is natuurlijk super bevorderend voor de groei van een plant. Lavazand kan direct de bodemstructuur verbeteren wanneer er grote hoeveelheden op bodem in worden gewerkt (1kg/m2), lavameel dient een aantal jaar in te werken voordat deze de structuur wordt bereikt.

5. Weerbaardere planten

Lava verstuiven op de planten zorgt voor meer weerbare planten. De silicium die in de lava aanwezig is, verhardt het blad van de planten en verhoogt de zuurtegraad op de bladeren waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.

6. Lavameel tegen insecten

Lavameel trekt vocht aan, ze onttrekken dat aan het blad waardoor het blad verhardt maar het kan ook onttrokken worden aan de schadelijke insecten die op het blad aanwezig zijn. Lavameel bevat geen gifstoffen, maar werkt als een natuurlijke bestrijding.

Lavameel kan ook opgelost worden in water. Op deze manier kan je het ook spuiten over de bladeren. Na het indrogen blijft er een dun laagje stof over op de bladeren. Vooral onder droge omstandigheden werkt dit erg goed. Je kan 150 gram lavameel oplossen in 5 liter water. Dit spuit je in de ochtend of avond over de bladeren. Dit werkt het best als het de volgende 24 uur niet gaat regenen, dan spoelt de stof er namelijk weer vanaf.

Tags

Nog meer informatie...
dura hout
Paardenafrastering

Wij geloven in het leveren van niet alleen kwaliteit, maar ook in veelzijdigheid als het gaat om het afrasteren van paarden. Ons assortiment biedt een

Weegbrug kilder
Onze weegbrug

Wij beschikken over een weegbrug van 18 meter met een weegbereik tot 70 ton. U kunt uw camper, caravan, auto, auto met aanhangwagen, paardentrailer, vrachtwagen,

Wat is Diatomeeënaarde?

De diatomeeënaarde bestaat feitelijk uit 150 miljoen jaar oude ééncellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium en nog 15 andere sporenelementen.  Te