Wat is Diatomeeënaarde?

De diatomeeënaarde bestaat feitelijk uit 150 miljoen jaar oude ééncellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium en nog 15 andere sporenelementen. 

Te gebruiken als:

– Voedingssupplement voor pluimvee max 1,5%, Diatomeeënaarde bevat een breed assortiment aan natuurlijke mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz.

– Preventief weermiddel tegen insecten o.a. bloedluis (vogelmijt), zowel nat als in poedervorm te gebruiken.

– Stofbadmiddel voor pluimvee, puur in een bak of gemengd met bv Luzerne of gehakseld stro. Insecten zullen bij aanraking met  diatomeeënaarde uitdrogen.

– Ammoniak absorptie middel; door diatomeeënaarde te gebruiken bindt het ammoniak waardoor geur en klimaat verbetert.

Hoeveelheden:

Droog:

– 50 gram per 1 kilo voer. Puur in het stofbad dit op eigen inzicht.

Nat:

– 500 gram op 5 liter water. Dit papje met een (oude) kwast op alle wanden en zitstokken smeren.

Herhaal een behandeling na 3 dagen en daarna na 5 dagen, zo vaak als nodig.

 

Unieke eigenschappen van diatomeeënaarde:

– Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van  diatomeeënaarde is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.

– Hoge absorptie: Diatomeeënaarde kan tot 1 maal zijn eigen gewicht in vocht opnemen en dan toch nog dezelfde eigenschappen hebben als droge  diatomeeënaarde.

– Diatomeeënaarde kan ook opgelost worden in water om zo te verspuiten in de dierenverblijven. Als richtlijn geldt ongeveer 1 Kilogram diatomeeënaarde oplossen op 10 liter water, diatomeeënaarde  kan dan gespoten worden in de kieren en naden, nesten van de dierenverblijven. Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van de ongedierte, kan er meer of minder diatomeeënaarde opgelost worden in het water. Na het verdampen van het water blijft de diatomeeënaarde achter op de gespoten plekken en doet zijn werk. Belangrijk is het mengsel goed door te roeren en het liefst in beweging houden.

Horsting uw groene vakwinkel is voorstander van natuurlijke producten.

Dit is een 100% natuurlijk product en valt dus niet onder de biociderichtlijn omdat de werking niet chemisch of biologisch is, maar puur fysisch.

Het product zelf is absoluut niet schadelijk maar probeer wel zo veel mogelijk te voorkomen dat het direct ingeademd wordt of in de ogen komt. Door het sterk drogende effect kan dit een irritatie op de slijmvliezen geven.

“Diatomeeënaarde kan ook opgelost worden in water om zo te verspuiten in de dierenverblijven. Als richtlijn geldt ongeveer 1 kilogram diatomeeënaarde oplossen op 10 liter water.”

Waar is diatomeeënaarde nog meer voor te gebruiken in en rondom huis en stallen:

– Anti-vlooienmiddel: Bestrooi de honden en kattenkleden en dekens grondig. Diatomeeënaarde is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen.

– Strooi een dunne laag diatomeeënaarde daar waar ongedierte (mieren, kakkerlakken, pissebedden, etc.) zich verstopt. Herhaal indien nodig.

– Anti luizen/mijten middel: strooi de diatomeeënaarde op de plekken waar de luizen op het dier zitten en wrijf het in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden.

– Mieren: Strooi diatomeeënaarde bij de ingang van het mieren nest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen. Het gevolg is dat de mieren uitdrogen en dit niet overleven.

– Vliegen: Het aantal vliegen beperken is een groot probleem in schuren en stallen met dieren.

Diatomeeënaarde kan in dichtgeknoopte zakken (kunststof of jute) gedaan worden en in de dierverblijven gehangen worden. De dieren (kippen, konijnen etc.) worden uit nieuwsgierigheid aangetrokken door de zakken en stoten er zo vaak tegenaan dat ze het poeder op zich krijgen. Als de vliegen op de dieren zitten, lopen ze door de diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde kan ook vermengd worden met water en verneveld worden op plaatsen waar veel vliegen zitten.

– Slakken: Diatomeeënaarde kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de Diatomeeënaarde nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.

– Planten: Diatomeeënaarde is rijk aan mineralen en geeft bij gebruik bij planten een verbeterde oogst en een natuurlijke weerstand tegen schimmels.

– Diatomeeënaarde wordt al twee decennia gebruikt als natuurlijk ontwormmiddel bij vee in Engeland.

Tags

Nog meer informatie...
dura hout
Paardenafrastering

Wij geloven in het leveren van niet alleen kwaliteit, maar ook in veelzijdigheid als het gaat om het afrasteren van paarden. Ons assortiment biedt een

Weegbrug kilder
Onze weegbrug

Wij beschikken over een weegbrug van 18 meter met een weegbereik tot 70 ton. U kunt uw camper, caravan, auto, auto met aanhangwagen, paardentrailer, vrachtwagen,